Page - 305 - in Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben - Magyarország I (2), Volume 5/2
Image of the Page - 305 -
Text of the Page - 305 -
305
mi kell még beléjük, s parancsol bors- és sótartóval, paprikás döbözzel,
szerecsendióval, megigazíttatja a kemenczét, megvizsgálja a piruló kalácsokat,
hogy oda ne égjen a fenekük: a kugluff fenekét megkopogtatja; ellenőrzi a
rétest, beleszurkál a lapátvégű villával a sistergő hurkafélébe, válogat a
mindenféle czifra réz-, bádog-, fa-műszerek között; fánkmetsző, derelye-
sarkantyú, czifra paczalvágó, molnár-ostyasütő, kürtösfánk dorongja mind
hivatást talál. De legnagyobb virtus, s ehhez gyakorlat kell, a levesbe való
tésztát egy nagy öreg késsel olyan finomra metszeni, mint a czérnapászma.u
Stb. stb.
Erdélyben ismét más volt a konyhaművészet, az étkezés módja, a
melyet Apor monographiája nyomán Erdély leírásánál fogunk ismertetni,
a hol valóságos tudománynyá fejlődött a főzés és tálalás mestersége s a
lakomák berendezése.
Vannak nemzeti ételek és sütemények, melyek az egész országban
híresek és keresettek, egyes vidékek készítési módja szerint. Ilyenek a
debreczeni fonatos, debreczeni béles, mézes kalács, a kecskeméti béles, rétes,
az erdélyi levelen sült, a kolozsvári czókös czipó, a szegedi tarhonya, a
szentesi túrós lepény, a miskolczi, debreczeni, komáromi fehér kenyér, a
pozsonyi mákos kalács; a pogácsák és pereczek vidékenkint változó nemei;
azután a húsneműek, kalbászok, szalámik, füstölt húsok kitűnőségei, melyek
után híres Debreczen, Kolozsvár és Kassa: s melyek mind a fogyasztó
közönség egészséges constitutiójáról tanúskodnak.
A magyar köznép általában sok növényi tápszert fogyaszt, s annyi
lisztből készült süteménye egy népfajnak sincs, mint a mennyivel a magyar
bővölködik, a káposztát pedig egyenesen „Magyarország czímeréneku
nevezi a népajk s az róla a hagyomány, hogy annak a magját Káp nevű
barát hozta Ázsiából, ezért Káp hozta = káposzta.
Ezt látszik megdicsőíteni a régi eredetű népvers :
„Óh áldott káposzta!
Paradicsom hozta!
Boldog, a ki kalbászszal foldozta."
Ellenben a „kása nem ételu. Noha ennek a híres hajdúkása, a meg-
énekelt fordított kása ellent mond; a lakodalmas kása pedig a menyegzői
vendégségnek múlhatatlan kiegészítő része. Viszont a kitoló kása, egy
jelentőségű a kosán al.
M. 39
Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben
Magyarország I (2), Volume 5/2
- Title
- Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben
- Subtitle
- Magyarország I (2)
- Volume
- 5/2
- Editor
- Rudolf Trónörökös Föherczeg
- Publisher
- Magyar Királyi Államnyomda
- Location
- Budapest
- Date
- 1888
- Language
- Hungarian
- License
- PD
- Size
- 14.95 x 22.93 cm
- Pages
- 264
- Categories
- Kronprinzenwerk ungarisch