Page - 276 - in Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben - Magyarország VI, Volume 23/1
Image of the Page - 276 -
Text of the Page - 276 -
276
csizmát kótnek ki bérókhóz, mit külónben a szokás általános tórvénynyé
is tett.
A székely népviseletet egyszerúség jellemzi, mint a székely egész egyé-
niségét. Alapszínei a fehér és a fekete, melyekhez a leányoknál piros, zóld
és a férfiaknál kék járúl.
Táplálkozás. — A székely egyszerú, de tápláló cledelekkel él. Naponta
háromszor étkezik. A reggelit ebédnek nevezi, melyet nyolcz óra tájban
fogyaszt el. Délebédet 12 órakor eszik, vacsorát pedig akkor, mikor a gazda-
sági külsó munkát elvégezte. Ebédnél (reggeli) és vacsoránál szokottabb
ételek: túrós vagy tejes puliszka, zsírban rántott sos káposzta, vagy fótt aszalt
szilva és vaczkor ósszeelegyítve, tojás-rántotta, télben disznó-kóltség (disznó-
hús) puliszkával, sült vagy fótt pityóka (burgonya) káposztalével. Udvarhely-
megye gyümólcstermó vidékein télen át reszelt alma, Csíkban tórt mák pulisz-
kával, vagy pityóka és reszelt (morzsolt) tésztás leves. Nyáron ez eledelek egy
része szúkebb lévén, az ebéd és vacsora rendesen árva-laska, morzsolt leves,
kóményleves, hagymáslé, vetrecze (savanyú lé), kaszáslé, mindannyi kenyérrel;
hagyma vagy hagymás tokány puliszkával, tórókbúza-kása (dara) tejjel vagy
hagymás zsírral s télen tópórtyúvel leóntve; Háromszékmegyében zsíros kóles-
kása; a bortermó vidékeken pedig szüret után húzamosabb ideig egy pár
gerezd szóló puliszkával. Tavaszszal és ószszel bárány- és berbécs (ürú)-tokány
puliszkával.
A délebéd fuszulyka (paszuly), borsó, lencse, pityókaleves, laska vagy
reszelt leves kenyérrel. Vasárnap tyúkhúsos vagy marhahúsos laska; télen
tóltótt káposzta, tehénhúsleves rízs- vagy gyóngykásával. A húsleves csak
ünnepi és vasárnapi eledel, hétkóznap csak ritkán fordúl eló.
A jó gazdasszony munkaidóben gyakran elóveszi a füstólt sertéshúst,
melyet úgy oszt fól, hogy újig tartson; e füstólt hússal hol jó tárkonyost, hol
pedig almást fóz, vagy pedig fuszulykán és lencsén adja fól a munkásoknak,
kiknek ez a legkedvesebb eledelók. Az étkezésnél rendszerint csak egy fogás
van. Kivétel csak a nagyobb ünntpek és némely vasárnap, mikor esetleg
vendég is van a háznál. Ekkor a húslevesen kivúl van még sült, palacsinta
vagy rétes is, sót helylyel-kózzel k'óre lepcsent (sima, forró kóvón sült tészta),
vagy pánkó és kürtós kalács is. Ilyenkor a mézes pálinka, sót a bor sem
marad el. A sátoros ünnepeken kivúl Szent Márton napján és húshagyó
kedd estéjén mindenütt felekezeti külónbség nélkül lakomát ül a székely, vala-
Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben
Magyarország VI, Volume 23/1
- Title
- Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben
- Subtitle
- Magyarország VI
- Volume
- 23/1
- Editor
- Rudolf Trónörökös Föherczeg
- Publisher
- Magyar Királyi Államnyomda
- Location
- Budapest
- Date
- 1900
- Language
- Hungarian
- License
- PD
- Size
- 14.94 x 21.86 cm
- Pages
- 306
- Categories
- Kronprinzenwerk ungarisch