Seite - 301 - in Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben - Magyarország I (2), Band 5/2
Bild der Seite - 301 -
Text der Seite - 301 -
301
A családélettel szoros összeköttetésben van a vendégszeretet is, mely
a magyar népnek kiváló erénye. A magyar gazdának mindig nyitva
a kapuja, hogy a vendég bejöhessen, s a kedves vendégnek kiszedik
a szekeréből a kereket és eldugják, hogy tovább ott maradjon : sütnek, főznek
a számára minden drágát és jót, agyonkinálják, s ha a sok evéstől „magyar
betegséget" talált kapni, kikenik a hátából a csömört, tollas ágyba dugják,
s ha tovább megy, tarisznyáját, csutoráját is megtöltik még útravalóval.
S nincs rá eset, hogy valaha magyar gazda fizetést fogadott volna el a
hozzá beszálló idegentől. „Egyél, ne koplalj, mint otthon!" — „Tessék,
egyék, nem lesz egyéb." — „Hadd legyen neki karácsonya!* népszerű
rendes mondások; s a magyar háziasszony, miután agyonkínált, traktált,
engedelmet kér a csekély ebédért.
A családi otthon képének fontos kiegészítő része a konyha.
Nem is olyan kicsinylendő dolog az.
A saját asztal egy takarékpénztár a városi emberre nézve is. Minden
asszony alchymista: aranyat főzhet a tűzhelyen; a jó gazdasszony kezébe
van letéve a ház boldogúlása; — az „otthon" és a „haza" egy eszme.
A jól készült Ízletes étel egyik oka annak, hogy a magyar faj legtöbb
hadképességet s legkitartóbb munkaerőt fejt ki.
Mert legjobb házi orvos a feleség s legjobb gyógyszertár a tűzhely ;
ezek előlegesen gyógyítják a bajt.
Minden éghajlatnak, minden nemzetnek, sőt minden századnak meg-
van a maga étkezési szabálya. így minden nemzetiségnek, sőt felekezetnek is.
A kálvinista soha sem böjtöl; a pápista és görög „bőjtös"-t válogat ugyan,
de abból is eleget juttat; komolyan böjtöl és sokat az orosz; nagyon kevéssel
beéri az oláh ; koplal a zsidó (köznép).
A magyar konyha valóságos művészet: s ezt nagy részben a „dél-
német" szakácskönyv is inarticulálta.
A Hunyadi Mátyás korabeli étkezés szokásainak érdekes leírását talál-
juk Galeottinál.
„A magyaroknál minden ételt lében adnak fel, húsnak, halnak és vad-
pecsenyének megannyi mártása van, a mi erősen fűszerezve van fahéjjal,
gyömbérrel, borssal és sáfránynyal. Egy közös tálból étkezik mindenki és
villát nem használ, hanem az újjai hegyével szedi ki a darabokat a tálból,
s késével úgy metéli falatokra. Ilyen módon a kezét a sáfránynyal bemocs-
kolja, s az öltözetét is elcsepegteti. De maga Mátyás király úgy tudott e
Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben
Magyarország I (2), Band 5/2
- Titel
- Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben
- Untertitel
- Magyarország I (2)
- Band
- 5/2
- Herausgeber
- Rudolf Trónörökös Föherczeg
- Verlag
- Magyar Királyi Államnyomda
- Ort
- Budapest
- Datum
- 1888
- Sprache
- ungarisch
- Lizenz
- PD
- Abmessungen
- 14.95 x 22.93 cm
- Seiten
- 264
- Kategorien
- Kronprinzenwerk ungarisch