Seite - 302 - in Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben - Felsö-Ausztria ès Salzburg (Felsö-Ausztria), Band 6/1
Bild der Seite - 302 -
Text der Seite - 302 -
302
kiválik belőle, melyet azután időnként hosszú nyelű kampókkal kaparnak ki
az üstből. Az üstöt friss sóoldat bevezetésével körülbelül mindig egyformán
telten tartják és a tüzelést meg a sónak az üstből minden három óránként
való kikaparását addig folytatják, míg a körülbelül 2—3 heti munka után
szükségesnek nem mutatkozik, hogy az üstöt az oldalaira rakodott sótar-
talmú gipsztől, az ú. n. üstkőtől megtisztítsák és talán másnemű javításokat
is végezzenek rajta. Az üstből kikapart sót vagy laza állapotban hagyják
meg, mint por-sót (Blanksalz), vagy fa-edényekbe, süvegekbe sulykolják és
tuskókká (Füderln) alakítják, vagy fém-formákban téglákká (Briquettes)
sajtolják. A porsót, lecsepegvén róla az anyalúg maradéka, pléh szárítókon
az üst melegével szárítják és zsákokba rakják, a másik két formát pedig
a szárító kamarákban, melyeken a főzőüstöktől tovább menő égéstermékek
vonúlnak át, erősen megszárítják. A főző üstök alatt, melyek számos agyag-
vagy öntöttvas-lábon állanak, vannak a tüzelőanyag mineműségéhez szabott
tűzhelyek, melyeket vagy erős légvonatú kémény, vagy alúlról működő
fujtató lát el a szükséges levegővel. Tüzelő anyagúi régen kizárólag fát
használtak; jelenleg, midőn a közlekedő eszközök tökéletesűlésével a kőszén
szállítása tetemesen megkönnyebbült, más részt pedig a fa újabb időben más
iparágakban jobban értékesíthető, leszámítva igen csekély mennyiségű és
többnyire alig értékesíthető fát meg egy kevés turfát, kizárólag szenet, még
pedig Wolfsegg-Traunvölgyi lignit-szenet használnak.
A konyhára való són kivűl, mely, miként említettük, por-, tégla-,
legnagyobb mértékben pedig tuskó alakban kerül jelenleg kereskedésbe,
a monopólium érdekeinek szemmeltartásával más, olcsóbb sófajták is kerül-
nek forgalomba a különböző iparágak számára, sóoldat az Ebenseeben nem
rég berendezett ammoniak-szódagyár számára és fürdői czélokra; valamint
a sófőzés különféle melléktermékeit is értékesítik mint trágyaszereket.
A felső-ausztriai sófőzők termékeit ezelőtt majdnem csupán vízi úton
szállították Gmundenen át, a hol egy fő árú-ház vaia. A végre, hogy a sebes
folyású s olykor csekély vizű Traun folyón a bárkákon való szállítást
Gmundentől és Gmunden felé lehetővé tegyék, nemcsak Steg mellett a
Hallstatti-tónál volt szükséges külön vízfogó alkotmányt, a stegi zsilipet
(Stegklause) építeni és fenntartani, hanem másnemű építmények is nélkülöz-
hetetlenek valának a Traunban és mellékén, hogy a vizet a felé a part felé
szorítsák, a melyen a bárkák közlekedtek. Minthogy a só szállítása mai nap
vasúton történik és a Traun folyón csak lefelé mennek egyes tutajok és
Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben
Felsö-Ausztria ès Salzburg (Felsö-Ausztria), Band 6/1
- Titel
- Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben
- Untertitel
- Felsö-Ausztria ès Salzburg (Felsö-Ausztria)
- Band
- 6/1
- Herausgeber
- Rudolf Trónörökös Föherczeg
- Verlag
- Magyar Királyi Államnyomda
- Ort
- Budapest
- Datum
- 1889
- Sprache
- ungarisch
- Lizenz
- PD
- Abmessungen
- 15.29 x 21.86 cm
- Seiten
- 346
- Kategorien
- Kronprinzenwerk ungarisch