Seite - 583 - in Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben - Felsö-Ausztria ès Salzburg (Salzburg), Band 6/2
Bild der Seite - 583 -
Text der Seite - 583 -
583
mezei legelőn és az erdőben tartják s csak nyári legelőre hajtják ki a magas
Alpesekre. Az előalpesi őszi legelőt is részben csak a növendékmarha járja,
de a kisebb jószág nem. A magas Alpesek legmagasabb tájait, melyeket
a meredek lejtő s a sziklák és kövek között csak szórványosan jelentkező
füves helyek miatt csupán birkával és kecskével lehet legeltetni; azokat is
rövidebb ideig, mint magokat a magas Alpeseket, t. i. július közepétől
augusztus második harmadáig, kisebb jószág alá használják. Az Alpeseknek
e 19 héten át tartó rendes turnusú használása csak az oly Alpeseken
szokásos, melyek nagyobb gazdaságok tulajdonai. Kisebb gazdák rendesen
4—10-en, sőt 14-en közösen használnak egy-egy Alpest, természetesen
rövidebb ideig. Ezek az Alpesek vagy egyes parasztoknak, vagy egész
községeknek, sőt néha egy egész völgynek a tulajdonai. Vannak azonfelül
úgy nevezett „meddő marháktól járt Alpesek", a melyeken nem legelnek
fejős tehenek, hanem lovak, ökrök, üsző és meddő tehenek, és pedig
legelődíj fizetése mellett. Az ilyen helyek rendesen magasan feküsznek
s csak rövid ideig használhatók.
A Pinzgauban és Pongauban, a hol különösen a lótenyésztést, és
a Lungauban, a hol az ökörtenyésztést űzik, gyakori az Alpeseknek ilyetén
hasznosítási módja. Alpesi karámokat, melyeket „Kaseru-eknek neveznek,
főzésre alkalmas kunyhókkal, tejes és sajtos pinczékkel, és a tej nyerésére
és földolgozására, valamint a marha őrzésére szükséges személyzetnek való
helyiségekkel, úgy szintén a teheneknek és kecskéknek való istállókkal csak
ott építenek, a hol fejős marha van. A meddő marhának szánt Alpeseken
csak hajlékül szolgáló kunyhók vannak s legföljebb apró istállók a netán
megbetegedő marha számára. A le nem fölözött édes tejből néha kövér
kemény sajtot is készítenek; de a részben lefölözött, részben teljes édes
tejből gyakrabban félkövér, legtöbbnyire pedig a lefölözött édes tejből
sovány kemény, a lefölözött aludt tejből pedig savanyú, úgy nevezett
„radstatti" sajt készül. A tejszolgáltatás mennyisége s annak vajtartalma
természetesen az Alpeseken talált tápláléktól függ; de van rá hatása a
legelés alatti többé vagy kevésbbé kedvező időjárásnak is.
Az alpesi legelő takarmány termését egy kifejlett tehén takarmány-
szükségletéhez képest becsülik meg, s minden akkora területet, a milyenre
a rajta termő fű s használhatási idő szerint egy kifejlett tehénnek szüksége
van, itt „Kuhgrasu-nak neveznek. Az Alpeseken előfordúló minden marha-
fajta eltartását ahhoz az arányhoz viszonyítják, melyben takarmányszükség-
Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben
Felsö-Ausztria ès Salzburg (Salzburg), Band 6/2
- Titel
- Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben
- Untertitel
- Felsö-Ausztria ès Salzburg (Salzburg)
- Band
- 6/2
- Herausgeber
- Rudolf Trónörökös Föherczeg
- Verlag
- Magyar Királyi Államnyomda
- Ort
- Budapest
- Datum
- 1889
- Sprache
- ungarisch
- Lizenz
- PD
- Abmessungen
- 15.07 x 21.88 cm
- Seiten
- 298
- Kategorien
- Kronprinzenwerk ungarisch