Seite - 324 - in Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben - Bukovina, Band 20
Bild der Seite - 324 -
Text der Seite - 324 -
324
Alku kózben az órmény kereskedó egyik kezével a vevó jobbját szoron-
gatja szinte erószakkal, másik kezével pedig a tenyerébe csapkod, mintegy
csábítva annak a vásárló kedvét. Ha megvan kótve az alku, akkor elóbb
magasra emeli a vevó kezét, aztán megrázza s e szókkal: „Isten adjon
szerencsét!" elereszti.
Az órmény házaknak magas, hegyes ormú a tetejük, melynek rendesen
a keleti oldalán két padláslyuk van kémények helyett. A tetó díszítésére
annak a gerincze két sarkára két villámhárítóhoz hasonló, méternyi magas,
esztergályozott póznát túznek fól. Négyszógú, meglehetósen magas házaik és
a házakat kórnyezó téres udvarok, valamint az útczáik is tiszták. A tóbb
lakóhelyiségból álló házak szobáiban hosszú keleti divánokat látunk, melyek
üló- és hálóhelyúl is szolgálnak egyúttal; de látunk divatos izlésú butorokat
is, a minókkel lakásaik sokszor nagyon is fényúzóleg, bár nem zsúfoltan
vannak fólszerelve.
Házaik kórúl rendesen tornácz fut végig, vagy legalább egy fa- vagy
kóroszlopokon nyugvó veranda. E házak építésmódját kíllOnben a románoktól
vették át. A kórúlfutó folyosó vagy az elótornácz árnyékában ül meleg nyári
délutánokon az itt-ott még bó, ránczos keleti kóntósét viseló gazda. Ott
szijja borostyán szopókás meggyfaszárú csibukjából a jóféle torók dohányt,
melyet szivarkává sodorva a nók sem vetnek meg. Idóról-idóre tórók módra
fótt fekete kávét is szürcsólget a verendán apró csészékból; kózben-kózben
egy-egy szófukar megjegyzést ejt, de néha elég heves szóváltást is folytat a
házbcliekkel vagy a szomszédokkal; legtóbbnyire azonban igazi keleti módra
félálomban elmereng és átszunyókálja a nap legmelegebb óráit.
A társas élet ápolására a suczawai órményeknek néhány év óta egy
Anl nevú nemzeti kaszinójuk és saját kávéházuk is van.
A divatos európai mellett még igazi keleti, nemzeti konyhát tartanak.
Nagyon szeretik kivált a külónféle szárított és füstólt halakat, melyeknek
mesteri elkészítésére a sok ellenséges zaklatás taníthatta meg óket, a mit
óshazájukban kellett szenvedniók. Külónféle füstólt kolbászokat (salami,
sugiuk, potcoave, órményúl giudem) is készítenek marha-, birka- és lúdhúsból,
vagy egész darabokat tesznek ugyanilyenekból füstre ízes, fúszeres falatokúl.
Amúgy is nagy szerepe van konyhájukban a sok erós fúszernek. Nagyon
szeretik a sáfrányos, jó illatú mézeskalácsnak egy fajtáját, melynek hatlamá
vagy gogoszcsa a neve; továbbá a pórkólt s mézbe fótt tórótt dióból és mákból
kevert, dalauszi nevú csemegét. Sült marhahúst faedényben akként szoktak
Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben
Bukovina, Band 20
- Titel
- Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben
- Untertitel
- Bukovina
- Band
- 20
- Herausgeber
- Rudolf Trónörökös Föherczeg
- Verlag
- Magyar Királyi Államnyomda
- Ort
- Budapest
- Datum
- 1899
- Sprache
- ungarisch
- Lizenz
- PD
- Abmessungen
- 14.94 x 21.86 cm
- Seiten
- 548
- Kategorien
- Kronprinzenwerk ungarisch