Web-Books
in the Austria-Forum
Austria-Forum
Web-Books
Kronprinzenwerk
ungarisch
Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben - Magyarország I (2), Volume 5/2
Page - 303 -
  • User
  • Version
    • full version
    • text only version
  • Language
    • Deutsch - German
    • English

Page - 303 - in Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben - Magyarország I (2), Volume 5/2

Image of the Page - 303 -

Image of the Page - 303 - in Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben - Magyarország I (2), Volume 5/2

Text of the Page - 303 -

Sütni főzni kik jól tudnak, olyanokat. Azoknak ketteje a kalácssütéshez Hozzá fogott, négye pedig a főzéshez. Sütöttek az elsők szép fehér czipókat, Fonott kalácsokat, lángost, vakarókat. Száma sem volt a sok káposztás rétesnek, És kapros túróval megtöltött bélesnek, Tekenők tölték meg mákos kalácsokkal, Rántott csőrögékkel és lelkes fánkokkal. Tálakra levelen sültek halmoztattak, Asztalokon renddel mind alkalmaztattak. Udvar közepére egy nagy szín volt vonva, A melyet kerített magassan négy ponyva, Ezen volt főzéshez nagy tűz-pad építve, A sok felvágott fa rakásra készítve. A négy szakácsné itt kelt, járt, forgott, sürgött, A sok vagdaló kés, főzőkanál csörgött, Ki ludat, ki pulykát, ki kappant melleztett, Ki malaczot szúrván, abból vért eresztett. Két fülű fazékba káposzta rotyogott, Püffögött a kása, fele kipotyogott. Egyik a kappanhoz metélt tészta laskát, Más is azt sikár lötty hogy majd csinál táskát. Harmadik bosporba fokhagymát aprított, Negyedik espéknek szalonnát hasított, Mert paczalt, bárányhúst ezzel készítették, A törött lébe is ugyan eztet tették. Gyenge báránykákat készíték tárkonynyal, Borjut uriassan, mint szokás, czitronynyal. A disznólábakbul főztek kocsonyákat, Tálaltak két lapos tálra tarhonyákat. Egyike egy sódart vagdaló késével Feldarabolt s főzte aztat kaszás lével. Roíjiifej tejfeles és zsemle koczkával Készült s a disznófő eczetes tormával. Ludas kása is volt, csirkék köszmétével, Egy pár hizlalt récze főtt fekete lével. Minden étel vaia jól megsáfrányozva, Némely megzsályázva, vagy rozmaringozva. Hintettek azokba bőven borsot, gyömbért, Mivel a fűszerszám tisztítja meg a vért. Az ökörnek fejér s vese pecsenyéje 303
back to the  book Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben - Magyarország I (2), Volume 5/2"
Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben Magyarország I (2), Volume 5/2
Title
Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben
Subtitle
Magyarország I (2)
Volume
5/2
Editor
Rudolf Trónörökös Föherczeg
Publisher
Magyar Királyi Államnyomda
Location
Budapest
Date
1888
Language
Hungarian
License
PD
Size
14.95 x 22.93 cm
Pages
264
Categories
Kronprinzenwerk ungarisch
Web-Books
Library
Privacy
Imprint
Austria-Forum
Austria-Forum
Web-Books
Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben