Page - 375 - in Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben - Stiria, Volume 7
Image of the Page - 375 -
Text of the Page - 375 -
375
külföld felé is lehetővé tették a fa kiszállítását, s mikor végre a tartományban
a fát fogyasztó és a fát földolgozó iparágak létesültek. Ezek az iparágak
újabban oly fejlődést nyertek, mely remélni engedi, hogy az erdőbirtokosok,
még ha az ásványi fűtőanyag a vasgyáraknál még inkább kiszorítaná is,
vagy épen megszűntetné is a faszén fogyasztását, kárpótlást fognak találni
ebbeli veszteségükért.
Az erdőbirtokosok tehát a helyzet e nagy átalakúlása mellett még jól
járhatnak. Nem így a nagy számú szénégetők, a kik többnyire öreg emberek,
s a kik eddigelé a parasztok, vagy nagybirtokosok erdeiben fekvő, vagy
álló boksákban égették a szenet. Ezek legnagyobb részének el kell majd
hagyniok télen-nyáron lakott magános kunyhóikat s más kereset után keilend
látniok. A favágók nagy száma ellenben a fának megváltozott fölhasználása
miatt nem fog károsodni. Ezek az emberek úgy, mint eddig, ez után is
fölveszik a fejszét, fűrészt, csáklyát s kivonúlnak vele az erdőre s tovább
folytatják sajátságos, rég megszokott erdei életmódjukat.
Ki jutva a munka helyére, a munkavezető, mint réges-régi idők óta,
úgy most is kijelöli a kunyhó helyét, ha lehetséges, valami forrás közelében,
aztán két-három sor, egymásba rovott gerendából, melyeken a szarufa nyug-
szik, összeüti a kunyhó vázát. Ha aztán a tetőt lúczfenyőkéreggel befödte
s a csúcsfalakat beburkolta : a kunyhó közepén kővel bélelt farekeszben
fölállítja a nyílt tűzhelyet s a kunyhó ajtajával szemközti fal mentében az
ágyat, — melyet „bokrát"-nak nevez. Akkor aztán bele lehet költözni.
Ez emberek munkája hajnalban pitymallatkor kezdődik s délig tart. Ekkor
készül az ebéd, a felső-stájeroknál galuska és lisztkása — Nockerl és Sterz, —
melyet fehér rozs- vagy búzalisztből, lehetőleg sok olvasztott vaj hozzá
adásával minden munkás maga készít, míg az alsó-stiriai szlovén a maga
polentáját vagy kukoriczakásáját szalonnával és sajttal közös szakács által
készítteti. Ebéd után egy, legföljebb két órát pihennek a munkások, aztán
csak este térnek ismét vissza a kunyhóba s fölkeresik éjszakára szalma-
ágyukat. E csöndes egyhangú életnek nincs más kellemes változatossága,
mint az egy vasárnap, az is csak azon idő alatt, míg a havason a marha
legel s fönn a hegyről női ajkakról hangzik le a „jodler". Hétfőn reggel
ismét ott találjuk a favágókat munkájoknál, annak különböző szakainál, a
mint halad, a fadöntésnél, legalyazásnál, hántásnál, eldarabolásnál, s végre
a jeges csúsztatok építésénél, mely munka körűi gyakran bámulatosan
gyakorlati érzéket árúinak el ; csupán szemmérték után szabják meg a lejtő
Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben
Stiria, Volume 7
- Title
- Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben
- Subtitle
- Stiria
- Volume
- 7
- Editor
- Rudolf Trónörökös Föherczeg
- Publisher
- Magyar Királyi Államnyomda
- Location
- Budapest
- Date
- 1890
- Language
- Hungarian
- License
- PD
- Size
- 14.94 x 21.86 cm
- Pages
- 436
- Categories
- Kronprinzenwerk ungarisch