Page - 493 - in Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben - Magyarország II (2), Volume 9/2
Image of the Page - 493 -
Text of the Page - 493 -
493
halászok deákul mormogják a reczeptet : „habeat colorem, odorem et
saporem". A káposztának is (alföldi néven a töltött káposzta: szárma)
itt tudják legjobban megadni a módját : „egy sor füle, egy sor orrja,
egy sor kövérje, egy sor töltelék". Hát a fölséges tarhonya, a finom
almás pite, az omlós csőröge, a „hosszú" lére eresztett, csipetkés csirke-
paprikás, melynek titka a szegedi paprika csodálatos izében van!
: MORELI 3
A szegedi színház.
A szegedi polgár ügyes gazda és kitűnő munkás. Földjét még a hírhedt
bolgár kertésznél is jobban míveli. Egy hold paprika-földből néhány száz
forintot húz ki évenkint. A paprikatermesztés évi jövedelmét félmillióra
becsülik. Takarékosságukra jellemző adat, hogy pusztán az alsó-városi
népnek (mely a város ősnépe és sok apró vonásban elüt a felső-várositól)
másfél—két millió forintnyi betéte van a „szeged-csongrádi takarékpénztár"-
ban. Ehhez csak akkor nyúlnak, ha valahol eladó föld akad. A roppant
határ is kevés már nekik; gyorsan terjeszkednek kifelé a kun pusztákra.
Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben
Magyarország II (2), Volume 9/2
- Title
- Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben
- Subtitle
- Magyarország II (2)
- Volume
- 9/2
- Author
- Rudolf Trónörökös Föherczeg
- Editor
- Rudolf Trónörökös Föherczeg
- Publisher
- Magyar Királyi Államnyomda
- Location
- Budapest
- Date
- 1891
- Language
- Hungarian
- License
- PD
- Size
- 15.27 x 21.86 cm
- Pages
- 390
- Categories
- Kronprinzenwerk ungarisch