Web-Books
in the Austria-Forum
Austria-Forum
Web-Books
Kronprinzenwerk
ungarisch
Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben - Morvaország és Szilézia (Szilézia), Volume 17/2
Page - 558 -
  • User
  • Version
    • full version
    • text only version
  • Language
    • Deutsch - German
    • English

Page - 558 - in Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben - Morvaország és Szilézia (Szilézia), Volume 17/2

Image of the Page - 558 -

Image of the Page - 558 - in Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben - Morvaország és Szilézia (Szilézia), Volume 17/2

Text of the Page - 558 -

558 munkások az utolsó, az ú. n. Bnagyu és kiválóan dús magú kéve kalászaiból koszorút kötnek. Ezt a szalagokkal s búzavirággal, pipacscsal, konkolylyal és szarkalábbal, stb. díszített koszorút a legifjabb munkásnó, vagy a legidósb munkás azzal a kivánsággal nyújtja át a gazdának, hogy az aratás jól fizessen és a jövö esztendei termés is jó legyen. A legközelebbi vasárnapok vala- melyikén a gazda a cselédségnek szabad ég alatt mulatságot rendez, a melynek alkalmával a szérún is tánczolnak. A jauernigi kerúletben a „ tyúk- kaparó" (Hühnerscharre) a kedvelt táncz, a melyben a tánczolók a tyúkok kapargálását utánozzák a lábukkal. Kisebb gazdaságokban is megvendéglik a munkásokat arató-uzsonnával, a mely kalácsból, kávéból, sörböl és pálin- kából áll. Kevésbbé módos gazdáknál az aratási kalácscsal is beérik, melyet az utolsó szekér gabona beszállításakor osztanak ki a cselédség között. Az aratás befejeztével van a búza-menyasszony ünnepe. A falu cseléd- népe kózúl egy szolgalegény, meg egy szolgáló leány menyasszonyi és vólegényi díszbe öltözik. Délutáni öt óra tájban az egész „lakodalmas" menet zeneszóval a korcsmába vonúl. Egy ökörfogatü lajtorjás szekéren, a mely kalászokkal és virágkoszorúkkal van folékesítve, viszik a meny- asszony kelengyéjét. A vólegény s a menyasszony lóháton követik e szekeret, s a cselédség menete követi óket. A korcsmában aztán vig tánczmulatság fejezi be az ünnepet. Az említett, valamint a többi ünnepek is lakomákkal kapcsolatosak, a melyeken az évszakhoz illó, vagy ósi pogány szokásokra emlékeztetó ételeket esznek. Márton napján pl. a jobb módú gazda asztalára mindenütt libapecsenye kerúl. A karácsonyesti eledelek kôzé tartozik a petrezselymes vagy szilvás leves, a darakása, fonott kalács, méz, dió és alma. Farsangkor zsírban kisütött fánk, húsvétkor pedig kerek sárga kalács járja. Mindezek azon áldozati étkek elhalványúlt emlékei, melyeket valaha az ósi istenségek- nek mutattak be. De egy évszakban sem lakmározik a módosabb gazda oly dúsan, mint a templomi búcsú alkalmával. Ekkor reggelire és uzsonnára jó kávét s kalácsot, ebédre pedig okvetetlenúl metéltes levest tálalnak fól, mely után gyakran ótféle húsétel is következik ; még pedig : fótt marhahús torma-mártással, savanyú káposzta kolbászszal, sertéspecsenye káposzta- salátával, liba-, kappan- vagy kacsa-pecsenye almapéppel. Boros, sörös és pálinkás poharak vegyest állnak az asztalon, s a szíves házigazda szorgalmasan töltögeti óket, nem fáradva bele vendégeinek únszoló kinál- gatásába.
back to the  book Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben - Morvaország és Szilézia (Szilézia), Volume 17/2"
Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben Morvaország és Szilézia (Szilézia), Volume 17/2
Title
Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben
Subtitle
Morvaország és Szilézia (Szilézia)
Volume
17/2
Editor
Rudolf Trónörökös Föherczeg
Publisher
Magyar Királyi Államnyomda
Location
Budapest
Date
1897
Language
Hungarian
License
PD
Size
14.94 x 21.86 cm
Pages
352
Categories
Kronprinzenwerk ungarisch
Web-Books
Library
Privacy
Imprint
Austria-Forum
Austria-Forum
Web-Books
Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben