Seite - 558 - in Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben - Morvaország és Szilézia (Szilézia), Band 17/2
Bild der Seite - 558 -
Text der Seite - 558 -
558
munkások az utolsó, az ú. n. Bnagyu és kiválóan dús magú kéve kalászaiból
koszorút kötnek. Ezt a szalagokkal s búzavirággal, pipacscsal, konkolylyal
és szarkalábbal, stb. díszített koszorút a legifjabb munkásnó, vagy a legidósb
munkás azzal a kivánsággal nyújtja át a gazdának, hogy az aratás jól fizessen
és a jövö esztendei termés is jó legyen. A legközelebbi vasárnapok vala-
melyikén a gazda a cselédségnek szabad ég alatt mulatságot rendez, a
melynek alkalmával a szérún is tánczolnak. A jauernigi kerúletben a „ tyúk-
kaparó" (Hühnerscharre) a kedvelt táncz, a melyben a tánczolók a tyúkok
kapargálását utánozzák a lábukkal. Kisebb gazdaságokban is megvendéglik
a munkásokat arató-uzsonnával, a mely kalácsból, kávéból, sörböl és pálin-
kából áll. Kevésbbé módos gazdáknál az aratási kalácscsal is beérik, melyet
az utolsó szekér gabona beszállításakor osztanak ki a cselédség között.
Az aratás befejeztével van a búza-menyasszony ünnepe. A falu cseléd-
népe kózúl egy szolgalegény, meg egy szolgáló leány menyasszonyi és
vólegényi díszbe öltözik. Délutáni öt óra tájban az egész „lakodalmas"
menet zeneszóval a korcsmába vonúl. Egy ökörfogatü lajtorjás szekéren,
a mely kalászokkal és virágkoszorúkkal van folékesítve, viszik a meny-
asszony kelengyéjét. A vólegény s a menyasszony lóháton követik e szekeret,
s a cselédség menete követi óket. A korcsmában aztán vig tánczmulatság
fejezi be az ünnepet.
Az említett, valamint a többi ünnepek is lakomákkal kapcsolatosak,
a melyeken az évszakhoz illó, vagy ósi pogány szokásokra emlékeztetó
ételeket esznek. Márton napján pl. a jobb módú gazda asztalára mindenütt
libapecsenye kerúl. A karácsonyesti eledelek kôzé tartozik a petrezselymes
vagy szilvás leves, a darakása, fonott kalács, méz, dió és alma. Farsangkor
zsírban kisütött fánk, húsvétkor pedig kerek sárga kalács járja. Mindezek
azon áldozati étkek elhalványúlt emlékei, melyeket valaha az ósi istenségek-
nek mutattak be. De egy évszakban sem lakmározik a módosabb gazda oly
dúsan, mint a templomi búcsú alkalmával. Ekkor reggelire és uzsonnára
jó kávét s kalácsot, ebédre pedig okvetetlenúl metéltes levest tálalnak fól,
mely után gyakran ótféle húsétel is következik ; még pedig : fótt marhahús
torma-mártással, savanyú káposzta kolbászszal, sertéspecsenye káposzta-
salátával, liba-, kappan- vagy kacsa-pecsenye almapéppel. Boros, sörös
és pálinkás poharak vegyest állnak az asztalon, s a szíves házigazda
szorgalmasan töltögeti óket, nem fáradva bele vendégeinek únszoló kinál-
gatásába.
zurück zum
Buch Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben - Morvaország és Szilézia (Szilézia), Band 17/2"
Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben
Morvaország és Szilézia (Szilézia), Band 17/2
- Titel
- Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben
- Untertitel
- Morvaország és Szilézia (Szilézia)
- Band
- 17/2
- Herausgeber
- Rudolf Trónörökös Föherczeg
- Verlag
- Magyar Királyi Államnyomda
- Ort
- Budapest
- Datum
- 1897
- Sprache
- ungarisch
- Lizenz
- PD
- Abmessungen
- 14.94 x 21.86 cm
- Seiten
- 352
- Kategorien
- Kronprinzenwerk ungarisch