Page - 586 - in Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben - Morvaország és Szilézia (Szilézia), Volume 17/2
Image of the Page - 586 -
Text of the Page - 586 -
586
általános városias öltözetnek engedi át, melyet a lach vidék kdszénbányáiba
seregló idegen munkások is mindinkább terjesztenek.
Ellenben már goralok, a sziléziai Beszkidek lakói, kik többnyire a
lengyel nyelvet beszélik, talán még századokon át is meg fogják drizni ósi
viseletüket, már csak azért is, mert igen kevésbe kerúl, a sziléziai goraloknál
szegényebb népség pedig nem sok van a foldkerekségen.
Jd hegyi levegdjén és tiszta forrásvizein kivúl, a melyek csodálatosképen
edzik testi erejét és egészségét, alig is van a goralnak egyéb földi java ;
mert a mostoha hegyvidék foldjének terméketlen volta miatt a goral szúkos
élelme rendszerint pusztán tej és burgonya, vagy burgonya és káposzta.
Sokszor hdnapon át sem kerúl gabnakenyér a goral kunyhójába, (húsrdl
meg épenséggel szd sem lehet); s a szegény hegylakdnak ily sanyarú táplálék
mellett is szorgalmasan és megfeszített erövel kell dolgoznia. Vannak ugyan
kivételesen a goralok közt is egyes jobbmddúak, kivált a nagyobbacska
birtokú földes gazdák között. Az ilyeneknél a háznép már reggeli négy-ot
drakor talpon van, a férfi- és ndcselédek ellátják a marhát és a pajtákban
tesznek-vesznek, a gazdasszony pedig reggeli kilencz dra tájáig megfözi a
reggelit, a fó étkezést, a melyhez úgy tiz dra felé ülnek. A nagy asztalra
driási tálban káposzta és burgonya kerúl; amazt a jobb kézben fogott
kanállal, emezt pedig a baLkézzel szedik ki. Az étkezést forralt tejjel végzik.
Néha némi változatosságúl elsó étek gyanánt tápláld árpa-kása vagy
leöntött burgonya is szolgál. Vasárnap, de ekkor sem mindig, hús (többnyire
disznóhús) is kerúl az asztalra. Az éteksort most is káposzta és burgonya
kezdi, erre következik a leves, mely után a gazdasszony a puszta kezével
osztja ki a húst, s ezt csemegéúl, kint valamely csöndes zugba elhúzddva
költi el ki-ki nagy áhitattal. Délutáni háromkor van az ebéd, mely a reggeli-
nek ritkán fölmelegitett, többnyire hideg maradékaibdl, tejból és burgonyábdl
és szintén hideg ldbabból meg szilvából áll. A vacsorát esti kilencz és tiz
között melegen tálalják föl s ez megint csak tej és burgonya.
A goral sokféle kézmúvességhez ért. Egyszerú lábbelijét játszva készíti
el, kiszabván egy darab disznöbört s azt azon mód a lábára csavarja. Egy
másik darabból meg szíjat hasít hozzá s azzal a lábára fúzi bocskorát (krpce).
Széles, fehér házivászon gatyáját börövvel szorítja a derekához, hosszú szörü
raczka juhainak gyapjából pedig készíti a gunia nevú sótétbarna, bó, térdig
éró abaposztd kabátot. Ennek a hímzésében engedi meg a goral magának
egyetlen fényúzését. Fejét széles karimájú, nehéz nemez kalap (strzechacz) födi.
back to the
book Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben - Morvaország és Szilézia (Szilézia), Volume 17/2"
Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben
Morvaország és Szilézia (Szilézia), Volume 17/2
- Title
- Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben
- Subtitle
- Morvaország és Szilézia (Szilézia)
- Volume
- 17/2
- Editor
- Rudolf Trónörökös Föherczeg
- Publisher
- Magyar Királyi Államnyomda
- Location
- Budapest
- Date
- 1897
- Language
- Hungarian
- License
- PD
- Size
- 14.94 x 21.86 cm
- Pages
- 352
- Categories
- Kronprinzenwerk ungarisch