Wir freuen uns über jede Rückmeldung. Ihre Botschaft geht nur an das Administrator Team. Danke fürs Mitmachen, das zur Verbesserung des Systems oder der Inhalte beitragen kann. Ihre Nachricht (optional mit Ihrer E-Mail):
unbekannter Gast

Alamuszi macska nagyot ugrik. #

Az adatbázisban szereplő többi nyelvben más kifejezést találunk: a német Stille Wasser sind tief 'A nyugodt, csendes vizek mélyek' fordulatot, illetve szláv megfelelőit. Ezeknek a formai oldalról a magyarban voltaképpen a Lassú víz partot mos kifejezés felelne meg, ám jelentéstanilag mégsem: ez ugyanis azt jelenti, hogy 'szívós, kitartó munkával biztosan elérhetjük a célunkat', míg a hasonló szerkezetű német közmondás jelentése más, l. alább.

Gyakorlatok#

Ehhez a közmondáshoz sajnos nincsenek gyakorlatok.

Ekvivalensek más nyelvekben#

Komponensek#

  • alamuszi Lemma: alamuszi
  • macska Lemma: macska
  • nagyot Lemma: nagy
  • ugrik Lemma: ugrik

Jelentés(ek)#

Annak kifejezésére mondják, hogy látszólag nyugodt, kiegyensúlyozott embereknek néha olyan meglepő reakcióik, tulajdonságaik lehetnek, amit nem tételeztünk volna fel róluk. [Példa 1] [Példa 3] [Példa 4]

Sajátos használat#

A közmondás sajátos használata. [Példa 2]

Variánsok#

Alakváltozatok#

Komponensek cseréje#

Alamuszi nyuszi nagyot ugrik. A nyuszi komponens itt feltehetően csak az alamuszi és a nyuszi szavak rimelő összecsngése miatt került a kifejezésbe. Viccekben is feltűnik az alamuszi nyuszi elnevezés.
[Példa 3] [Példa 4]

Variánskomponensek#

  • nyuszi Lemma: nyuszi

Tipikus használat a szövegben#

Themenbereiche (GER)
  • a

Példák #

[Példa 1] (Szakasz Közmondás ):
Az egyik lány jelentkezik: - Szerintem a B. Mari. Két lány elment utána, a Hopcsek és a Kocsmáros. - A Kocsmáros ügyes. - Nono, a Hopcsek alamuszi macska, nagyot ugrik. Ha megtalálják a nadrágot Marinál, ő lesz az első, aki betakarja. - Mit gondoltok, holnap bejön B. Mari? - Á, ha ellopta, akkor egy darabig nem látjuk. Közben az üldözők visszatérnek eredménytelenül, a rendész ajánlkozik, hogy felnyitja B. szekrényét, hátha ott a farmer.Digitális Irodalmi Akadémia; Cím: A szent tehén; Szerző: Moldova György; Dátum: 1980 A példa nem egészen a közmondás hagyományos alakját tükrözi, hiszen be van építve a szövegbe: első fele névszói állítmányként, a második pedig az első mellékmondathoz csatlakozó következtető mondatként.

[Példa 2] (Szakasz Sajátos használat ):
ÉLJEN ÉS VIRÁGOZZÉK A MEGBONTHATATLAN GORDIUSZI CSOMÓ! Ja, erről jut eszembe: jutalmul, ha végig olvastátok, pár közmondás: -Minden lassú vízbe mártott test a súlyából annyit veszt, amennyi az általa elmosatott part súlya. - Az alamuszi macska nagyobbat ugrik a tűzhelyről, ha be van gyújtva. - Ha az alamuszi macskát megijesztjük, vagy nagyot ugrik vagy szörnyet hal ijedtében. -Tanulj jó pap, holt pap lesz belőled. -Kinek a pap, kinek a pap... lan. Index Fórum; Szerző: Lbodonyi; Dátum: 1998/10/14 Mindkét példa játékos közmondásferdítés.

[Példa 3] (Szakasz Variánsok - komponensek cseréje ):
Ha akarsz. Persze ha nem akarsz nem muszáj. Mellesleg ha megsassintod a hozzászólás időpontyát, az sokat elárul. Amúgy meg ebben a Kevin dologban egyáltalán ne légy oly biztos. Merhát, alamuszi nyuszi nagyot ugrik. Eztet Ragika már tudhassa, figyel is azóta piszkosul.: ) Index Fórum; Szerző: Mogorva; Dátum: 1998/11/29 A példa - a forrás szleng nyelvhasználatának megfelelően - játékos közmondásferdítés, de ebben a nyelvi regiszterben kezd állandósulni, l. a következő példát is.

[Példa 4] (Szakasz Variánsok - komponensek cseréje ):
Ezt egyszerűen nem hiszem el. Ha pedig tudták, hogy kettyós, akkor miért nem küldték el a francba. Talán apuci miatt... Szörnyeteg Josh 09 / 04 / 98 12: 50: 00 Akik ilyeneket csinálnak azokat a legnehezebb kiszűrni ( alamuszi nyuszi nagyot ugrik ) szerintem itt a lila köd esete forog fenn. Josh Szörnyeteg Lajos 09 / 04 / 98 13: 02: 00 Hát Josh Kedves, itt nem ugrott a nyuszi, hanem kést rántott és szúrt... kheiron Index Fórum; Szerző: Josh; Dátum: 1998/09/04 L. az előző példát is.

További példák keresése a korpuszban#

A Magyar Nemzeti Szövegtárban http://corpus.nytud.hu/mnsz további szövegpéldákat kereshet.


Az összes közmondás listája