Wir freuen uns über jede Rückmeldung. Ihre Botschaft geht nur an das Administrator Team. Danke fürs Mitmachen, das zur Verbesserung des Systems oder der Inhalte beitragen kann. Ihre Nachricht (optional mit Ihrer E-Mail):
unbekannter Gast

Zadnja srajca nima žepov.#


Vaje#

K pregovoru žal ni vaj.

Ustrezniki v drugih jezikih#

Sestavine#

  • zadnja Lemma: zadnja
  • srajca Lemma: srajca
  • nima Lemma: ne imeti
  • žepa Lemma: žep

Pomen#

S pregovorom izrazimo prepričanje, da bogastvo ali materialne dobrine človeku po smrti nič ne koristijo, zato jih ni smiselno precenjevati. [Zgled 1] [Zgled 2] [Zgled 3]

Posebnosti rabe#

Pregovor je v slovenščini redek.

Različice#

Oblikovne različice#

Zadnja srajca nima žepa. [Zgled 3]

Zamenljivost sestavin#

Sestavine različic#

Tipična besedilna raba#

Zgledi#

[Zgled 1]
Tako sem odraščal in tako so me vzgajali, da se veselimo tudi majhnih stvari in da ne živimo v razkošju, saj je to nekaj zelo minljivega... Vsi vemo, da zadnja srajca nima žepov in da ničesar ne moreš odnesti s seboj v večnost. Med naša prizadevanja sodi tudi to, da stvari delimo z drugimi, kajti le to je tisto, kar ostane. http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:_dfMIhSZNWIJ:www.rtvslo.si/odprtikop/alpe_donava_jadran/7-6-2008/+zadnja+srajca+nima+%C5%BEepa&cd=6&hl=sl&ct=clnk&gl=si (Dostop: 3. 9. 2010)

[Zgled 2]

Kakšna prihodnost torej čaka (slovenske) bogataše? Nič ne bodo nesli seboj na trajni počitek (britof). To pravilo velja za slehernega. Zadnja srajca nima žepov!!! To je edina pravica, amen. http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:-D1VPfnbHxkJ:www.vecer.com/clanekgos2010071005557252+zadnja+srajca+nima+%C5%BEepa&cd=1&hl=sl&ct=clnk&gl=si (5. 9. 2010)

[Zgled 3]

Tudi če nabaviš E38 samo za en teden in jo prodaš z izgubo, se to (skozi užitek gledano) še vedno splača. Tako kot nakup P 911 ali M3. Zato pa takšni avtomobili tudi menjajo lastnike hitreje kot nekateri spodnje gate:ok. Smejem se samo TP-ju, ki sam sebe (in obenem še druge) prepričuje, kako je tak nakup nesmiseln, da to vodi v bankrot, itd: laugh TP, zadnje čase samo še to čakam, da rečeš, da takšno početje ni v skladu z Božjo voljo in da tisti ki to počne, greši /…/Za take kot si ti, kolega TP, velja pregovor: "Zadnja srajca nima žepa!" http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:X6--5TjTriwJ:forum.bmwslo.com/archive/index.php/t-46250.html+zadnja+srajca+nima+%C5%BEepa&cd=5&hl=sl&ct=clnk&gl=si (Dostop: 5. 9. 2010)

Iskanje zgledov v korpusih#


Seznam vseh pregovorov