Wir freuen uns über jede Rückmeldung. Ihre Botschaft geht nur an das Administrator Team. Danke fürs Mitmachen, das zur Verbesserung des Systems oder der Inhalte beitragen kann. Ihre Nachricht (optional mit Ihrer E-Mail):
unbekannter Gast

A férfiembert a gyomrán keresztül lehet megfogni. #


Gyakorlatok#

Ehhez a közmondáshoz sajnos nincsenek gyakorlatok.

Ekvivalensek más nyelvekben#

Komponensek#

  • férfiembert Lemma: férfiember
  • gyomrán Lemma: gyomor
  • keresztül Lemma: keresztül
  • lehet Lemma: lehet
  • megfogni Lemma: megfog

Jelentés(ek)#

Annak kifejezésére mondják, hogy a férfiak nagyon szeretnek enni, így ha valaki jól főz, könnyebben ér el bármit a férfiaknál. [Példa 1] [Példa 2] [Példa 3] [Példa 4] Ellentétben a némettel, ahol a kulináris örömök magára a szerelemre gyakorolnak hatást, tehát nem csupán a férfiakra vonatkozik a kifejezés, a magyar fordulat csak az erősebb nemre vonatkoztatja annak értelmét.


Sajátos használat#

Noha nem annyira ritka a kifejezés, a szótári formában írásban nem adatolgató, csak kicsit módosulva, a szövegbe építve.

Variánsok#

Alakváltozatok#

Komponensek cseréje#

Tipikus használat a szövegben#


Themenbereiche (GER)
  • a

Példák #

[Példa 1] (Szakasz Közmondás ):
És a múlt héten is tanultam egyet, Lujza nénitől, de azt még nem próbáltam ki. KENDÉNÉ Ki kell próbálni. A lányok legfontosabb kötelessége, hogy jól főzzenek. A jó asszony elsősorban a gyomrán keresztül fogja meg az urát. Ó, csak látná az én férjemet, Kovács úr. Rajta igazán meglátszik a felesége főztje. Digitális Irodalmi Akadémia; Cím: Szerelmem, Elektra; Szerző: Gyurkó László; Dátum: 1984

[Példa 2] (Szakasz Jelentés(ek) ):
Habácsné állt egy kőrakásnál a lábasaival, mint aki már kifőzdét nyitott. Olykor egy pillantást vetett a pályára. Ki tudja, talán mérkőzés után a játékosoknak is kosztot szállít. Az anya a lábasokat nézte, és azt mondta: - A gyomrán keresztül nem lehet megfogni, sose volt gyomorember. - Ingerülten rántott egyet a vállán. - Ez még enni se szeret! Csempe-Pempe ebben a pillanatban az anyósa felé fordult. - Tőlem ne kérdezzen semmit!Digitális Irodalmi Akadémia; Cím: Francia kulcs - A huszonegyedik utca - A pálya szélén; Szerző: Mándy Iván; Dátum: 1985

[Példa 3] (Szakasz Jelentés(ek) ):
– Ne sírj kislányom, hogy apád nem akar leengedni Vilivel a Balatonra. Majd meglágyítom én a szívét. Holnap főzök neki töltött káposztát, mert az a kedven-ce. Tudod, azt szokták mondani, hogy a férfiak szívéhez a gyomrukon keresztül vezet az út. Kitalált adat.


További példák keresése a korpuszban#

A Magyar Nemzeti Szövegtárban http://corpus.nytud.hu/mnsz további szövegpéldákat kereshet.


Az összes közmondás listája