Wir freuen uns über jede Rückmeldung. Ihre Botschaft geht vollkommen anonym nur an das Administrator Team. Danke fürs Mitmachen, das zur Verbesserung des Systems oder der Inhalte beitragen kann. ACHTUNG: Wir können an Sie nur eine Antwort senden, wenn Sie ihre Mail Adresse mitschicken, die wir sonst nicht kennen!
unbekannter Gast

A kutya is a dombra szarik. #


Gyakorlatok#

Ehhez a közmondáshoz sajnos nincsenek gyakorlatok.

Ekvivalensek más nyelvekben#

Komponensek#

  • kutya Lemma: kutya
  • is Lemma: is
  • dombra Lemma: domb
  • szarik Lemma: szarik

Jelentés(ek)#

Annak kifejezésére mondják, hogy gyakran annak kedvez a szerencse, akinek már egyébként is jól megy a sora; ott keletkezik még nagyobb vagyon, ahol már úgyis van; akinek sok van, még többet kap hozzá [Példa 1] [Példa 2] A magyarban kevésbé gyakori, bár használatos, de talán mert a szarik komponens kevésbé szalonképes szó, nem találni rá írásos adatot, a két példa is csak kitalált.


Sajátos használat#

A közmondás sajátos használata.

Variánsok#

Alakváltozatok#

Komponensek cseréje#

Tipikus használat a szövegben#


Themenbereiche (GER)
  • a

Példák #

[Példa 1] (Szakasz Közmondás ):
– Jaj, úgy örülök. Nemrég kaptam a cégnél elég jelentős fizetésemelést, most meg egy nagy összegű karácsonyi jutalom van kilátásban. – Ja barátom, ez is mutatja, hogy igaz a mondás: A kutya is a dombra szarik. Kitalált példa.


[Példa 2] (Szakasz Jelentés(ek) ):
Nem elég, hogy ezeknek az újgazdag szomszédéknak a vállalkozásból is minden-re telik, most még négyesük is volt a lottón. Hiába, a kutya is a dombra szarik. Kitalált példa.


További példák keresése a korpuszban#

A Magyar Nemzeti Szövegtárban http://corpus.nytud.hu/mnsz további szövegpéldákat kereshet.


Az összes közmondás listája