Wir freuen uns über jede Rückmeldung. Ihre Botschaft geht nur an das Administrator Team. Danke fürs Mitmachen, das zur Verbesserung des Systems oder der Inhalte beitragen kann. Ihre Nachricht (optional mit Ihrer E-Mail):
unbekannter Gast

Delo hvali mojstra. #


Vaje#

K pregovoru žal ni vaj.

Ustrezniki v drugih jezikih#

Sestavine#

  • delo lema: delo
  • hvali lema: hvaliti
  • mojstra lema: mojster

Pomen#

S pregovorom izrazimo prepričanje, da se strokovnost koga sodi predvsem po kakovosti njegovih izdelkov ali opravljenega dela. [Zgled 1] [Zgled 2]

Posebnosti rabe#

Različice#

Oblikovne različice#

Delo mojstra hvali. [Zgled 2]

Dobro delo mojstra hvali. [Zgled 4]

Zamenljivost sestavin#

Sestavine različic#

Tipična besedilna raba#

Zgledi#

[Zgled 1]
Odločitev o izbiri seveda prepuščamo vam. Z mirno vestjo pa lahko pri izbiri uporabite preprosto testno vprašanje glede zaupanja ponudnika v lastno rešitev. Vprašajte jih, ali za spletne predstavitve (lastno ali vsaj za naročnike) uporabljajo svoj sistem CMS. Saj veste, delo hvali mojstra, če pa ta ne zaupa v svoje delo, gremo navadno k drugemu. http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:-NfIxa6PN3kJ:www.monitor.si/clanek/domace-upravljanje-vsebin/+delo+hvali+mojstra&cd=11&hl=sl&ct=clnk&gl=si (Dostop: 3. 9. 2010)

[Zgled 2]

V šoli človek pridobi izobrazbo, zato prejme spričevalo ali diplomo. Izobrazba je pogoj za določeno delovno mesto. Nobena šola, niti univerza, strokovnjakov ne »proizvaja«. V modernem času je v uporabi naziv 'specijalist' (na pr : srčni kirurg, letalski mehanik i.p.), ki pa ne pove določno, da je ta tudi strokovnjak svojega poklica. Iz tega izhajam, po starem pregovoru, ki pravi : »Praksa dela mojstra« in po drugem pregovoru: »Delo mojstra hvali», da se strokovnjak pokaže v praksi in potrdi s svojim delom! http://www.zirovnica-novival.com/podstolovske%20resnice.htm (Dostop: 2. 9. 2010)

[Zgled 3]

Tu je Réti predal partijo, ker je ugotovil, da po 41. Tf2 Sxf3+ 42. Txf3 Ld5 izgubi skakača. Turnirska žirija je partiji dodelila prvo nagrado za lepoto. Komentar k zmagi naturaliziranega Francoza bomo zato končali s francoskim izrekom: "A l' oeuvre on reconnaît l' artisan" (Delo hvali mojstra). FidaPLUS

[Zgled 4]

Zdaj te mamo pa že polhen kufer sebastjan1, imaš 5 prispevkov in v štirih nabijaš svojo telefonsko. Dobro delo mojstra hvali in ne obratno. http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:sVja4mkWxdMJ:www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php%3Ff%3D38%26t%3D14995+delo+hvali+mojstra&cd=7&hl=sl&ct=clnk&gl=si (Dostop: 3. 9. 2010)

Iskanje zgledov v korpusih#


Seznam vseh pregovorov