Wir freuen uns über jede Rückmeldung. Ihre Botschaft geht nur an das Administrator Team. Danke fürs Mitmachen, das zur Verbesserung des Systems oder der Inhalte beitragen kann. Ihre Nachricht (optional mit Ihrer E-Mail):
unbekannter Gast

Diese Seite ist noch im Aufbau. --> Sprichwörter

[{SpPhase phase=4}]
[{SpNiveau niveau=1}]
[{SpAnleitung aufgabe='Melyik közmondás illik a következő szövegrészletekhez? Húzza a megfelelő helyre a közmondásokat!'}]\\

[{SpDndQuelle idQuelle='quelle1'|inhalte=('aki a-t mond, az mondjon b-t is';'lassan járj, tovább érsz';'Mindenki a maga szerencséjének kovácsa';'szemesnek áll a világ')|}]
\\
1. A sorszámokat viszont csak nem hozták. Olyan polgároktól, akik már sokadszor próbálkoztak bejutni, megtudtam, hogy úgy tíz perccel nyolc előtt fogják szétosztani a bűvös cetliket. Pontosan így is történt. A nyitás előtti percekben az első hét sorban álló kapott számot, a többit, úgy kétszer ennyit, útjára eresztette a portás, ellátva őket jobbnál jobb tanácsokkal, például, hogy legközelebb még korábban jöjjenek. A henyélők és álomszuszékok ideje lejárt ugyanis, napjainkban [{SpDndZiel idQuelle='quelle1' inhalt='szemesnek áll a világ'}]. 
\\
%%sub Magyar Fórum; Cím: Románia Budapesten; Szerző: Szőcs Zoltán; Dátum: 2000/03/02/%
\\
\\
2. Nagy tömegek esetében alapvető probléma, hogy a kijáratok gyorsan elzáródnak. A modellben ez egyszerűen kimutatható: ha nő a sebesség, akkor egy adott érték felett eldugul a kijárat. Ilyenkor érvényesülne "a [{SpDndZiel idQuelle='quelle1' inhalt='lassan járj, tovább érsz'}] elve", azonban a pánikba esett tömegen nem kérhető számon a racionális viselkedés.
\\
%%sub Népszabadság; Cím: Pániktermészetrajz számítógépen; Szerző: Ötvös Zoltán; Dátum: 2000/11/18/%
\\
\\
3. Egy költségvetés arról szól, hogy addig lehet nyújtózkodni, amíg a takarónk ér, a bevételek és a kiadások között egyensúlyt kell teremtenünk, vagyis [{SpDndZiel idQuelle='quelle1' inhalt='aki a-t mond, az mondjon b-t is'}]: ha valami többletet kíván ahhoz képest, ami a tervezetbe beállítható, akkor természetesen feltételezem, hogy lelkesen nyomta a gombot akkor, amikor a bevételi források növeléséről volt szó.
\\
%%sub Régió: magyarországi; Stílusréteg: hivatalos; Forrás: Fővárosi Közgyűlés/%
\\
\\
4. Az a megállapítás, hogy a szerencsejáték fogalmához nem csupán negatívumok társíthatók, persze nem teljesen új. Gondoljunk csak azokra a - szerencsét pozitív értelemben említő - népi bölcsességekre, amelyeket mi, magyarok is oly sokszor idézünk. Próba - szerencse. 
[{SpDndZiel idQuelle='quelle1' inhalt='Mindenki a maga szerencséjének kovácsa'}]. A jó kapusnak szerencséje van. Móricz Éva szerint ezekben is benne van az a gondolat, amely azt sugallja: a szerencsés pillanatokat üstökön kell ragadni, jó ütemben kell cselekedni. Nem kétséges viszont: ehhez felkészülés és kockázatvállalás szükséges. 
\\
%%sub Népszabadság; Cím: Budapesti csodakergetők; Szerző: T. Z.; Dátum: 2001/07/2/%
\\
\\
[{SpButtons}]
\\
%%(display:none)
[{ALLOW view All}]
[{ALLOW edit Editors}]
 [Aufgabe_fertig|Wissenssammlungen/Sprichwörter/Aufgabe_fertig] 
%%