Wir freuen uns über jede Rückmeldung. Ihre Botschaft geht vollkommen anonym nur an das Administrator Team. Danke fürs Mitmachen, das zur Verbesserung des Systems oder der Inhalte beitragen kann. ACHTUNG: Wir können an Sie nur eine Antwort senden, wenn Sie ihre Mail Adresse mitschicken, die wir sonst nicht kennen!
unbekannter Gast

Kjer je sonce, je tudi senca.#


Vaje#

K pregovoru žal ni vaj.

Ustrezniki v drugih jezikih#

Sestavine#

  • kjer Lema: kjer
  • je Lema: biti
  • sonce Lema: sonce
  • je Lema: biti
  • tudi Lema: tudi
  • senca Lema: senca

Pomen#

Rečemo, kadar smo prepričani, da kdo ali kaj vedno izkazuje tako dobre kot tudi slabe strani. Oboje je potrebno enakovredno upoštevati. [Zgled 1] [Zgled 2] [Zgled 3] [Zgled 4]
Pregovor je sopomenka k pregovoru Vsaka medalja ima dve plati.

Posebnosti rabe#

Različice#

Oblikovne različice#

Zamenljivost sestavin#

Kjer je X (svetloba, luč), (tam) je tudi senca. [Zgled 4] [Zgled 6]

Sestavine različic #

  • luč Lema: luč
  • svetloba Lema: svetloba

Tipična besedilna raba#

Zgledi#

[Zgled 1]
Človek ne more biti tako enostransko bitje. Tisti, ki ne pozna strahu, tudi ne ve, kaj je pogum, tisti, ki ne ve, kaj je trpljenje, tudi ne zna doživljati sreče. Kjer je sonce, je zmeraj tudi senca. Takšni poskusi oblikovanja človeka vodijo prej v zanikanje ("nezaželenih" lastnosti) kot v zavedanje. Raje se naučimo živeti s svojim strahom, jezo, .... http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:clK0QXYh9PYJ:www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl%3Fnum%3D1087118428+kjer+se+sonce,+je+tudi+senca&cd=31&hl=sl&ct=clnk&gl=si (Dostop: 20. 5. 2010)

[Zgled 2]

Pohvale si zasluži tudi izdatno oblazinjen prtljažnik, ki v osnovi meri 490 litrov in ga je na račun tretjinsko sklopljive zadnje klopi zlahka mogoče povečati. A kjer je sonce, je tudi senca. Prtljažnik si zasluži tudi dva minusa. Prvič, odprtina, ki nastane ob odprtem pokrovu, je zelo majhna. Že natovarjanje nekoliko večjega kovčka je pravi podvig. Obenem, kljub možnosti povečanja prtljažnega prostora s podiranjem klopi, skozi nastalo odprtino zlahka spravimo par smuči ali drug ozek predmet, težje pa npr. dekliško kolo. http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:kTigAvYClrsJ:www.avtomobilizem.com/modules/articles/3Fart_id%3D1163+kjer+se+sonce,+je+tudi+senca&cd=19&hl=sl&ct=clnk&gl=si (Dostop: 20. 5. 2010)

[Zgled 3]

Sonce je sinonim za svetlobo, toploto, energijo in življenje samo. Je začetek in konec, življenje in smrt. Kjer je sonce je tudi senca. Tako lahko najdemo vedno primeren prostorček za naše trenutno razpoloženje. Tako sploh živimo svoje življenje. Malo v senci, malo na sončku. V gibanju. http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:Hks0EM1I8m8J:www.ednevnik.si/entry.php%3Fw%3DBabica%26e_id%3D68276+kjer+se+sonce,+je+tudi+senca&cd=5&hl=sl&ct=clnk&gl=si (Dostop: 20. 5. 2010)

[Zgled 4]

Ob tem Poznič prida dva vidna sadova Stične: prvi sad je napor in delo mladih, ki pripravijo program in skrbijo za organizacijo - letos jih je pri tem sodelovalo več kot dvesto iz vse Slovenije! - drugi sad pa je naboj veselja, »ki ga tukaj doživimo in ponesemo s seboj; Slovenijo napolnimo z življenjem in veseljem. Stična živi in kdor živi, mora praznovati.« O peščici mladih, ki »zgreši prireditveni prostor in si organizira dan po svoje, tudi z alkoholom in s cigareti«, pa Poznič pravi, da se temu organizatorji ne morejo izogniti: »Kjer je svetloba, je tudi senca. In v Stični je danes veliko močne svetlobe in zelo malo sence!« http://druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/04588809EC35D2EDC1256F17002D96B0?OpenDocument (Dostop: 20. 5. 2010)

[Zgled 5]

V vesolju se odvijajo števili nasprotujoči si procesi. Ta dualizem imenujejo na vzhodu yin in yang. Kjer je svetloba, je tudi senca. Tudi ki je lahko pozitiven ali negativen. Če imamo nezdrav um, ne moremo ohraniti zdravja ali izmenjavati ki-ja z vesoljnim. Če se želimo izboljšati, moramo izbrusiti najprej um. http://www.vitalka.si/vitalnost-se-zacne-v-glavi/ki-vsakdanjem-ivljenju/ (Dostop: 20. 5. 2010)

[Zgled 6]

V vesolju se odvijajo števili nasprotujoči si procesi. Ta dualizem imenujejo na vzhodu yin in yang. Kjer je svetloba, je tudi senca. Tudi ki je lahko pozitiven ali negativen. Če imamo nezdrav um, ne moremo ohraniti zdravja ali izmenjavati ki-ja z vesoljnim. Če se želimo izboljšati, moramo izbrusiti najprej um. FidaPLUS

Iskanje zgledov v korpusih#


Seznam vseh pregovorov