Wir freuen uns über jede Rückmeldung. Ihre Botschaft geht nur an das Administrator Team. Danke fürs Mitmachen, das zur Verbesserung des Systems oder der Inhalte beitragen kann. Ihre Nachricht (optional mit Ihrer E-Mail):
unbekannter Gast

Odličnost zavezuje.#


Vaje#

K temu pregovoru so na voljo naloge v pomenskem sklopu obveznosti-standardi ".

Ustrezniki v drugih jezikih#

Sestavine#

  • odličnost Lema: odličnost
  • zavezuje Lema: zavezovati

Pomen#

S pregovorom izražamo prepričanje, da ugleden položaj, bogastvo, moč in ugled posameznikov, skupin ali podjetij zahtevajo tudi družbeno odgovorno ravnanje in delovanje. [Zgled 1] [Zgled 2]

Posebnosti rabe#

Raba pregovora je v slovenščini razmeroma redka. Pogostejša kot pregovorna oblika je kolokacijska zveza zavezovati/zavezati se (k) odličnosti. [Zgled 3] [Zgled 4]

Različice#

Oblikovne različice#

Zamenljivost sestavin#

Sestavine različic #

Tipična besedilna raba#

Zgledi#

[Zgled 1]
Noblesse oblige. Odličnost zavezuje. »Noblesse oblige« pomeni, da bogastvo, moč in prestiž prinašajo tudi družbeno odgovornost. Če se je stoletja nazaj izraz uporabljal za plemstvo, je tudi v sodobnem času namenjen prav njemu. Le da ne gre več za aristokracijo, kot jo pozna zgodovina. Sodobni plemiči so uspešni poslovneži, največja podjetja, dinamično rastoča podjetja - gazele, zmagovalci tržnih niš in globalno uspešne družbe. Poslovni uspehi nalagajo odgovornost tudi plemstvu 21. stoletja. http://www.mediade.si/index.php?sv_path=331,12687 (Dostop: 30. 5. 2010)

[Zgled 2]

Odličnost zavezuje. Če EU na države, ki se ji hočejo pridružiti, leta in leta izvaja pritisk, naj spoštujejo človekove pravice, si ne more privoščiti, da človekove pravice niso več pomembne, ko pridobiš polnopravno članstvo. Če EU še naprej zanika sodelovanje pri nezakonitih dejavnostih agencije CIA, bo le stežka grajala ZDA. Če EU ni pripravljena sprejeti kaj več kot le delček beguncev z vsega sveta, s čimer naj bi se rešila odgovornosti, se ne more ponašati s solidarnostjo z državami v razvoju. http://www.amnesty.si/files/Cas%20za%20odgovornost%20-%20memorandum%20ob%20slo%20predsedovanju%20EU.pdf (Dostop: 30. 5. 2010)

[Zgled 3]

Avon se zavezuje odličnosti. Vsak proizvod z imenom Avon je izdelan po najvišjih standardih varnosti in popolnosti. Avonove proizvodeuporablja milijone žensk po vsem svetu, ki so dokaz kvalitete in zadovoljstva z Avonovimi proizvodi. http://www.avon.si/PRSuite/whoweare_main.page (Dostop: 30. 5. 2010)

[Zgled 4]

Ne pozabite - naše ime nas zavezuje k odličnosti. Ko boste drugje dobili programsko opremo brez odlične strokovne pomoči, se spomnite na nas. Naš moto je "Sinonim za kvaliteto", kar dokazujemo že deseto leto delovanja. http://www.sinonim.com/podjetje/nagovordirektorja.htm (Dostop: 30. 5. 2010)

Iskanje zgledov v korpusih#


Seznam vseh pregovorov