Wir freuen uns über jede Rückmeldung. Ihre Botschaft geht vollkommen anonym nur an das Administrator Team. Danke fürs Mitmachen, das zur Verbesserung des Systems oder der Inhalte beitragen kann. ACHTUNG: Wir können an Sie nur eine Antwort senden, wenn Sie ihre Mail Adresse mitschicken, die wir sonst nicht kennen!
unbekannter Gast

Pogumnim pripada svet. #


Vaje#

K pregovoru žal ni vaj.

Ustrezniki v drugih jezikih#

Sestavine#

  • pogumnim lema: pogumen
  • pripada lema: pripadati
  • svet lema: svet

Pomen#

S pregovorom izrazimo prepričanje, da so uspešnejši tisti, ki si upajo tvegati, poskusiti ali začeti s čim novim, še neznanim. [Zgled 1] [Zgled 2] [Zgled 3] [Zgled 4] [Zgled 5]

Posebnosti rabe#

Različice#

Svet pripada pogumnim. [Zgled 4] [Zgled 5]

Oblikovne različice#

Zamenljivost sestavin#

Prihodnost pripada pogumnim. [Zgled 6]

Sestavine različic#

prihodnost lema: prihodnost

Tipična besedilna raba#

Zgledi#

[Zgled 1]
Bomo torej vsi srečnejši in bogatejši? Velja to za vse? Leto kot nalašč potrjuje staro modrost, da pogumnim pripada svet. Obilje prihaja skupaj z voljo do sprememb in s pripravljenostjo do tveganja, z odprtostjo do novih priložnosti. Do preboja iz težav in do razcveta bodo prišli drzni. http://www.karmaplus.net/content/view/77/2/ (Dostop: 3. 9. 2010)

[Zgled 2]

Sin, znan pridnež, je prišel domov z veroučnim spričevalom in ga pokazal očetu. Oče ga nekaj časa gleda in zmajuje z glavo: „In ti si upaš priti domov s takšnim spričevalom?! Vsaj pri verouku bi lahko bil bolj priden. „Pogumnim pripada svet, oči!“ se ne da pridni očetov sin. http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:bQIO4i2wQHYJ:zupnija-smartno.rkc.si/oznanila/511-20100613.pdf+pogumnim+pripada+svet&hl=sl&gl=si&pid=bl&srcid=ADGEESgtmAk4by9oEea0r40svWKVhuBh4S3UYaN5d9V13AGhOGkEPSf6OPdmCuja4WDzuT0TZpwwJ9WBVKicRmumaJXuNwqhlrpwH39mSzRCXLpr253W3xtAAjDH7ve2BibdFZKNwp8J&sig=AHIEtbTsr_c1TCL0gIK-Ks1AyWAsDfd_sQ (Dostop: 5. 9. 2010)

[Zgled 3]

Pogumnim pripada svet. Izrazita Fashionpink Orange iz solarija Prestige 990 Dynamic Power ustvari avantgardo med profesionalnimi solariji. Pravi magnet za oči je fascinanten svetlobni dizajn z barvnimi svetilkami Mood Lights. Ogromen solarni tunel in posebej široka ležalna površina Multi Relax ponazarjajo visoki nivo nove vrhunske serije podjetja Ergoline. http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:SykzFoNS5HQJ:www.ergoline-sunforyou.si/solariji.php%3Fkat%3D1%26solarij%3D2+pogumnim+pripada+svet&cd=2&hl=sl&ct=clnk&gl=si (Dostop: 3. 9. 2010)

[Zgled 4]

Pisano je in zgodilo se bo, ponoven dokaz, da svet pripada pogumnim. Jankovića odstanitev iz Mercatorja ni uničila, četudi ga je vidno prizadela, a človek je preživel in daje in jemlje naprej. http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:8kUUYK61gPMJ:24ur.com/sport/nogomet/stozice-razprodane.html+pogumnim+pripada+svet&cd=7&hl=sl&ct=clnk&gl=si (Dostop: 3. 9. 2010)

[Zgled 5]

In upajmo si, kajti svet pripada pogumnim. Samo tisti, ki je pripravljen tvegati neuspeh, zavrnitev, ki si torej upa poskusiti, ima možnost uspeti. http://www.spovednica.com/index.php?id=3128&page=view (Dostop: 3. 9. 2010)

[Zgled 6]

Zaradi vsega povedanega bi bil lahko na spomeniku, ki je tukaj postavljen, mirno zapisan tudi star pregovor »Prihodnost pripada pogumnim«. Če doslej to še nikoli ni bilo izrečeno, se naj danes v imenu slovenske vlade zahvalim in čestitam vsem tistim, ki ste bili pred 15 leti tukaj v Poljčah, za trezno presojo časa, za analizo situacije, ki se je pokazala za pravilno, in predvsem za pogum, ki je bil vtkan v to najpomembnejšo politično odločitev v zgodovini Slovencev. http://www.sds.si/news/1189 (Dostop: 3. 9. 2010)

Iskanje zgledov v korpusih#


Seznam vseh pregovorov