Wir freuen uns über jede Rückmeldung. Ihre Botschaft geht nur an das Administrator Team. Danke fürs Mitmachen, das zur Verbesserung des Systems oder der Inhalte beitragen kann. Ihre Nachricht (optional mit Ihrer E-Mail):
unbekannter Gast

Az ember szokásainak rabja. #


Gyakorlatok#

Ehhez a közmondáshoz sajnos nincsenek gyakorlatok.

Ekvivalensek más nyelvekben#

Komponensek#

  • ember Lemma: ember
  • szokásainak Lemma: szokás
  • rabja Lemma: rab

Jelentés(ek)#

Annak kifejezésére mondják, hogy az emberek nehezen térnek el a általuk megszokott dolgoktól, rituáléktól. [Példa 1] A magyarban nem túl gyakori kifejezés, a Magyar Nemzeti Szövegtárban mindössze egy adatot találni rá.


Sajátos használat#

A közmondás sajátos használata.

Variánsok#

Alakváltozatok#

Komponensek cseréje#

Tipikus használat a szövegben#


Themenbereiche (GER)
  • a

Példák #

[Példa 1] (Szakasz Közmondás ):
Ennyi. Sőt, az utolsón ponton edzéssel már lehet változtatni. De ezenkívül, az, hogy kövér vagy sovány ( izmos stb. ) vagy-e, csakis az életmód kérdése. Az ember rabja a szokásainak, és sokszor a környezetének is. Ezeken azért nehéz változtatni, mert a változásnak a fejben kell megtörténnie legelőször. De ha ez megtörténik, akkor onnét kezdve látványos változásokon tud mindenki átmenni, bármilyen irányban, legyen az fogyás vagy izmosítás. Persze alkalmazkodni kell az adottságokhoz, mindenki teste más ( ezért is annyira elkerülhetetlen az, hogy mindenki csinál jópár hibát, mert nincs általános megoldás ). Index Fórum; Szerző: Csíkos úr; Dátum: 1999/09/02

[Példa 2] (Szakasz Jelentés(ek) ):
Belegtext Belegtext hervorgehobenes Stichwort Belegtext Belegquelle


További példák keresése a korpuszban#

A Magyar Nemzeti Szövegtárban http://corpus.nytud.hu/mnsz további szövegpéldákat kereshet.


Az összes közmondás listája