Wir freuen uns über jede Rückmeldung. Ihre Botschaft geht vollkommen anonym nur an das Administrator Team. Danke fürs Mitmachen, das zur Verbesserung des Systems oder der Inhalte beitragen kann. ACHTUNG: Wir können an Sie nur eine Antwort senden, wenn Sie ihre Mail Adresse mitschicken, die wir sonst nicht kennen!
unbekannter Gast

Csalánba nem üt a ménkű.#


Gyakorlatok#

Ehhez a közmondáshoz sajnos nincsenek gyakorlatok.

Ekvivalensek más nyelvekben#

Komponensek#

  • csalánba Lemma: csalán
  • nem Lemma: nem
  • üt Lemma: üt
  • ménkű Lemma: ménkű

Jelentés(ek)#

Annak kifejezésére mondják, hogy hogy jó tartású, sokat próbált (ritkábban: hitvány) emberrel nem szokott nagy szerencsétlenség történni, nem kell őt félteni. [Példa 1] [Példa 2] A magyarban - legalábbis írott szövegekben - nem túl gyakori.


Sajátos használat#

A közmondás sajátos használata.

Variánsok#

Alakváltozatok#

Csalánba nem üt a mennykő. [Példa 2] A különbség csupán a aban áll, hogy a régies ménkű komponenst a ma is motivált, érthető mennykő váltja fel a kifejezésben. Ennek ellenére a szokásosabb változat a régies forma.

Komponensek cseréje#

Tipikus használat a szövegben#


Themenbereiche (GER)
  • a

Példák #

[Példa 1] (Szakasz Közmondás ):
Csalánba nem üt a ménkű” – üzente kórházi ágyáról tavaly májusban Boross Péter, aki azért került oda, mert bordáját törte, amikor az őt az esztergomi Mindszenty-emlékünnepségre „sietősen” szállító hivatali Mercedes Dömös közelében árokba borult. Heti Világgazdaság 1994/03/19., 87-89

[Példa 2] (Szakasz Jelentés(ek) ):
Lassan gyűlnek a kairói járat utasai, egy óra múlva felszállnak. Feszültség vibrál a levegőben. Egy emberként állítják, az egy nappal korábbi terrorakció miatt nem aggódnak. A beszélgetést el-elkezdi valaki, mindegy miről, csak ne arra kell-jen gondolni. Elhangzik: csalánba nem csap a mennykő_, valamint, hogy kétszer ugyanoda sem. Népszabadság 1997/11/19., 2


További példák keresése a korpuszban#

A Magyar Nemzeti Szövegtárban http://corpus.nytud.hu/mnsz további szövegpéldákat kereshet.


Az összes közmondás listája