Wir freuen uns über jede Rückmeldung. Ihre Botschaft geht nur an das Administrator Team. Danke fürs Mitmachen, das zur Verbesserung des Systems oder der Inhalte beitragen kann. Ihre Nachricht (optional mit Ihrer E-Mail):
unbekannter Gast

Csalánba nem üt a ménkű.#


Gyakorlatok#

Ehhez a közmondáshoz sajnos nincsenek gyakorlatok.

Ekvivalensek más nyelvekben#

Komponensek#

  • csalánba Lemma: csalán
  • nem Lemma: nem
  • üt Lemma: üt
  • ménkű Lemma: ménkű

Jelentés(ek)#

Annak kifejezésére mondják, hogy hogy jó tartású, sokat próbált (ritkábban: hitvány) emberrel nem szokott nagy szerencsétlenség történni, nem kell őt félteni. [Példa 1] [Példa 2] A magyarban - legalábbis írott szövegekben - nem túl gyakori.


Sajátos használat#

A közmondás sajátos használata.

Variánsok#

Alakváltozatok#

Csalánba nem üt a mennykő. [Példa 2] A különbség csupán a aban áll, hogy a régies ménkű komponenst a ma is motivált, érthető mennykő váltja fel a kifejezésben. Ennek ellenére a szokásosabb változat a régies forma.

Komponensek cseréje#

Tipikus használat a szövegben#


Themenbereiche (GER)
  • a

Példák #

[Példa 1] (Szakasz Közmondás ):
Csalánba nem üt a ménkű” – üzente kórházi ágyáról tavaly májusban Boross Péter, aki azért került oda, mert bordáját törte, amikor az őt az esztergomi Mindszenty-emlékünnepségre „sietősen” szállító hivatali Mercedes Dömös közelében árokba borult. Heti Világgazdaság 1994/03/19., 87-89

[Példa 2] (Szakasz Jelentés(ek) ):
Lassan gyűlnek a kairói járat utasai, egy óra múlva felszállnak. Feszültség vibrál a levegőben. Egy emberként állítják, az egy nappal korábbi terrorakció miatt nem aggódnak. A beszélgetést el-elkezdi valaki, mindegy miről, csak ne arra kell-jen gondolni. Elhangzik: csalánba nem csap a mennykő_, valamint, hogy kétszer ugyanoda sem. Népszabadság 1997/11/19., 2


További példák keresése a korpuszban#

A Magyar Nemzeti Szövegtárban http://corpus.nytud.hu/mnsz további szövegpéldákat kereshet.


Az összes közmondás listája